Thursday, November 25, 2010

Parasitism

Parasitism ehk nugilisus on looduses esinev fülogeneetiliselt kaugel olevate organismide vaheline suhe; üks variant sümbioosist, mille puhul üks organism (parasiitnugiline) kasutab teist organismi (peremeesorganismi, peremeest) oma elutegevuseks, põhjustades peremeesorganismile toitainete kaotust, hävitades kudesid, saastades teda oma ainevahetuse jääkidega vms. Looduses on laialdaselt levinud Biotroofne parasitism (mis ei põhjusta peremeesorganismi surma).

  • Voodilutikas on oluline inimese tervist puudutav kahjur. See on üks ebameeldivamaid kahjureid, kuna toitub inimese verest tema uneajal.
  • Kirp on üks tuntumaid parasiite inimese elus. Ta kasutab oma pikki ja võimsaid jalgu, et otsida omale mõni ohver, keda hammustada. Pärast kirbult hammustada saamist tekib hammustuse kohapeale punane punn, mis hakkab sügelema.
  • Paelussid ehk tsestoodid.  Inimesel põhjustavad nad haigust, mida nimetatakse paelusstõveks ehk tsestodoosiks.  See ei ole surmav.
  • Laiuss - põhjustab inimesel haigust, mida nimetatakse laiusstõveks või difüllobotrioosiks.
  • Kihulased, sääsklased, võsapuugid, toatolmu lestad,  sügelislestad, põistang-paeluss, naaskelsaba e. linaluu-uss, soige e. liimuks ja piuguss.

No comments:

Post a Comment